Zdravotnú starostlivosť v meste prevezme Vranovská nemocnica n.o.

28.06.2008 Stropkov

Prešov/Stropkov 27. júna (TASR) - Riešenie situácie v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v meste bolo hlavným bodom popoludňajšieho rokovania poslancov Mestského zastupiteľstva v Stropkove.
Samospráva bola nútená prijať okamžité opatrenia po vyhlásení Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktorá od 1. júla pristúpi k redukcii objemov nákupu zdravotnej starostlivosti alebo skoriguje štruktúru nákupu starostlivosti v 24 zdravotníckych zariadeniach, medzi ktorými sa ocitla aj Nemocnica Stropkov s.r.o.. Neuzatvorenie zmluvy s touto nemocnicou na plánovanú lôžkovú zdravotnú starostlivosť avizovala už v máji aj zdravotná poisťovňa (ZP) Dôvera.
Podľa informácií, ktoré poskytol TASR hovorca MsÚ v Stropkove Imrich Makoó, zastupiteľstvo dnes schválilo ukončenie zmluvy o nájme nebytových priestorov a hnuteľných vecí s Nemocnicou Stropkov s.r.o. a zároveň prijalo uznesenie, na základe ktorého schvaľuje uzatvorenie zmluvy o nájme nehnuteľností a budov za jednu korunu na dobu 30 rokov spoločnosti Vranovská nemocnica n.o.. Na základe rozhodnutia poslancov sa nový nájomca musí zmluvne zaviazať, že prenajatý majetok bude využívať na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a do konca roka 2009 vytvorí desať nových lôžok v Dome ošetrovateľskej starostlivosti.
Zriaďovateľom Nemocnice Stropkov s.r.o. je mesto Stropkov. V posledných rokoch prešlo toto zariadenie výraznými zmenami. V nemocnici vybudovali nové priestory, ktoré sú vybavené modernými komunikačnými systémami a investovali aj do zdravotníckeho vybavenia. V budove nemocnice sa nachádzajú súkromné ambulancie praktických lekárov i špecialistov. Nemocnica má 48 lôžok a zamestnáva 55 pracovníkov. Hospodárenie v minulom roku skončilo so stratou 2,8 milióna korún (92.345 eur). Nepriaznivý vývoj pokračoval aj v tomto roku, keď zaznamenávali straty približne 250.000 korún (8245 eur) mesačne.
 

Vyberte región